×

مقاله تغذیه و بارداری سری اول

تغذیه و  بارداری   سری اول


















مادر باردار باید طوری برنامه غذایی داشته باشد تا بتواند همه موادغذایی مورد نیاز بدن خود و جنین را تامین کند
توجه به تغذیه مناسب مادر باردار چرا از اهمیت زیادی برخوردار است ؟ زیرا از بروز خطراتی مانند تهدید سلامت خود مادر باردار و ناقص شدن و مختل شدن رشد جنین و کاهش وزن جنین پیشگیری به عمل می آید .
مادر باردار باید از افزایش وزن خود نسبت به قبل بارداری توجه داشته باشد.
مادر باردار از غلاتی مانند نان ،بیسکویت ها ،ماکارونی ،برنج که دارای انرژی و ویتامین گروه B و آهن و پروتئین  هستند را به اندازه هفت تا یازده واحد که آن هم برابر است نان به اندازه کف دست و ماکرونی و برنج پخته نصف لیوان و تعداد پنج عدد هم بیسکویت ساده  به بدن خود برساند تا هم انرژی خود و هم تغذیه جنین فراهم شود .
در مورد مصرف میوه ها و سبزیجات هم مادر باردار می تواند از انواع آنها را میل کند سبزیجات و میوه ها به مقدار قابل چشمگیری ویتامین های A و  C و   B و مواد معدنی و فیبر های غذایی می باشند که می توانند از مبتلا شدن به یبوست جلوگیری کرده و آسان شدن هضم غذا در دستگاه گوارش را منجر شوند  به میزان دو الی چهار واحد از میوه های مختلف که برابر است با یک عدد میوه متوسط مثل پرتغال و سیب و ...و سه ای پنج واحد هم از سبزی ها که معادل سبزی خام به اندازه یک لیوان خرد شده و اگه به صورت برگی باشند مثل اسفناج و کاهو و یا به شکل پخته باز به میزان یک لیوان مصرف کند .
برای تامین کلسیم  و ویتامین های مورد احتیاج بدن و محکم شدن استخوان ها و دندان ها و سلامت پوست از مواد غذایی گروه شیر مانند : بستنی پاستوریزه ، کشک ، پنیر ، ماست  به میزان هر واحد از این فراورده ها مثلا شیر و ماست یک لیوان و چهل و پنج گرم پنیر و...توصیه می شود تا مادر باردا در دوران بارداری استفاده کند .
یکی از گروه های بزرگ مواد غذایی که نقش بسیارمهمی در تامین پروتئین  و آهن بدن را برعهده دارند  انواع گروه گوشت ها مثل گوشت  مرغ ، گوشت قرمز ،گوشت ماهی ،  و انواع حبوبات  مثل : لوبیا ، نخود ، لپه و...  مغز ها مانند بادام ، فندق ، گردو تخم آفتاب گردان هستند  طبق تحقیقات اعلام  شده در انستیتو صنایع تغذیه و غذایی کشور به دلیل اینکه در دوره بارداری نیاز بدن به خون سازی و افزایش سلول های قرمز خون و آهن و رشد جنین زیاد است از این گروه حداقل سه واحد که معادل شصت الی نود گرم از انواع گوشت ها و به تعداد دو عدد تخم مرغ مادر باردار در تغذیه روزانه خود بگنجاند .
چون مادران  باردار دچار حالت تهوع و استفراغ می شود وعده غذایی آنها از سه وعده به تعداد وعده های غذایی بیشترولی باحجم غذایی کمتر و متناسب با تحمل آنها تقسیم بندی شود برای مثال نیم ساعت قبل از  صبحانه به اندازه یک کف دست نان خشک یا نان سخاری یا  پنج عدد بیسکوییت را در مدت زمان حدود بیست دقیقه آهسته میل کند که این در کاهش بروزحالت تهوع تاثیر بسیاری می گذارد.
مادر باردار چه کار هایی را باید انجام داده و چه کار هایی را نباید انجام دهد ؟
-    حدالامکان از خوردن غذاهای نفخ آور و حجم دار مانند آش و سوپ و از مایعاتی مانند نوشابه های گاز دار کمتر بخورند
-    از مایعاتی مانند دوغ ، چای کم رنگ و آب استفاده کنند .
-    برای جلوگیری از یبوست از نان سبوس دار و سبزی های تازه و میوه های تازه ای مانند: لیمو ، پرتغال ،آلو در برنامه غذایی خود استفاده کنند .
-     مادر باردار باید حدود دو ساعت پس از غذا و حداقل نیم ساعت قبل از غذا چای ننوشند تا آهن موجود در غذا جذب بدن شود .
-    ورزش و فعالیت های بدنی در حفظ سلامت و تسهیل زایمان در مادران باردار بسیار تاثیر گذار است  .



چاپ
نویسنده: م ک. بازیجو
تاریخ انتشار: 1396/07/18 10:34:32