×

مقاله سرگرمی و بازی نوزاد 3ماهه

سرگرمی و بازی نوزاد 3ماهه

سرگرمی های آموزنده برای نوزادان صفر تا سه ماهه

اگر کودک در طول بازی گریه کرد ناامید نشوید. به فعالیت های آرامش بخش همچون بغل کردن، نگاه کردن به عکس های کتاب ها، خواندن آوازهای آرام یا شیر دادن روی بیاورید.
به این نکته توجه داشته باشید کودکان در برابر برخی از بازی ها که برای سن آنها مناسب تشخیص داده شده است، واکنش خوبی نشان نمی دهند یا حتی فعالیت های لازم را انجام نمی دهند. این مساله باعث وحشت شما نشود.
لازم نیست فکر کنید مثلا کودک هنوز نمی تواند چیزی در دست بگیرد یا شاید ایراد و مریضی خاصی داشته باشد. این مسله کاملا عادی است. شاید کودک شما رشد ضعیفی دارد و دیرتر از موعد فعالیت های لازم را نجام می دهد.


نوزاد سه ماهه چگونه بازی مي­كند؟

او مي­تواند لبخند بزند و در صورتي كه كسي با او حرف بزند از خود صداهاي شبيه كوكو دربياورد.با تكان دادن دست و پاهايش هيجان خود را نشان مي­دهد.مي­توانيد ياد بگيرد كه يك اتفاق باعث بروز اتفاق ديگري مي­شود.به سمت صداهاي اطراف خود بر مي­گردد اما تنها مي­تواند موقعيت صداهايي كه روبرويش باشند را تشخيص دهد.او مي­تواند بعضي از كارها را ياد بگيرد


انتخاب متناسب با سن نوزاد :

 اسباب بازی ها که به فعالیت بدنی مانند لگد زدن تشویق می کنند
  اشیا روی زمین با چراغ چشمک زن، موسیقی و اشیا آویزان

حالا ديگر حس­های كودك دو ماهه ­شما قوي­تر شده ­اند و به تدريج مي­توانند در كنار هم كار كنند تا دنيا را بشناسند پس سعي كنيد محرك­هاي مناسبي براي حس­های مختلف او فراهم كنيد تا آنها را تجربه كند.جالب­ترين و جذاب­ترين چيز در مورد كودك شما در اين مرحله از رشدديدن شكوفا شدن مهارت­هاي اجتماعي فرزندتان است ... شما روز خود را با خنده­ واقعي او آغاز مي­كنيد!


سن صفر تا سه ماهگی

نوزادان در این سن همیشه خواب و درازکشیده هستند و ما فقط منتظر گریه آنها هستیم. آیا با این نوزادها می توان بازی کرد؟
برای بازی با این کودکان باید احساسات آنها را مورد توجه قرار دهید: لمس، بینایی (فقط فاصله نزدیک را می بینند)، بویایی و شنوایی (چشایی اکنون مد نظر ما نیست). در انتهای سه ماهه نخست تولد، نوزاد به تدریج تلاش می کند تا وسایل مختلف را با دست بگیرد و شیفته صدا، بو و بافت هستند.
باید توجه داشته باشید شاید نوزاد شما خیلی دیر یا اصلا به کارهای شما واکنش نشان ندهد. باید صبور باشید. با صبوری منتظر واکنش او بمانید.


اسباب بازی مناسب کودک  3 ماهه: 

   نوزاد 3 ماهه شما اکنون در الگوی خواب و غذا خوردن بیشتر قابل پیش بینی است. در سه ماهگی ، کودک راه های جدید برای برقراری ارتباط با شما و جهان کشف می کند. لمس کردن، احساس کردن و گرفتن همه چیز در دسترس ! به کودکتان اسباب بازی های محرک حسی و پخش کننده موسیقی های آرام را پیشنهاد دهید و در مورد چگونگی درک عکس العمل های کودک هنگامی که با هم بازی می کنید مطالعه بیشتری کنید.


کودک سه ماهه چه کارهایی می کند:

 الگوی خواب، بیداری و غذا خوردن نوزاد سه ماهه­ شما به تدریج منظم­تر و قابل پیش­ بینی­ تر می­شوند.همزمان با رشد کودک،می­بینید که راههای جدیدی برای برقراری ارتباط با شما و کشف دنیای اطرافش پیدا می­کند ...لمس کردن، حس کردن و گرفتن هر چیزی که در دسترسش باشد!اسباب بازی­هایی که حس­های مختلف را تحریک می­کنند برایش تهیه کنید، موسیقی­های آرام برای او پخش کنید وبه نشانه­ ها و   عکس ­العملهایش در هنگام بازی دقت کنید.


    مادر خود را مي­شناسد و به صورت ساير افراد هم علاقمند است. 

  روي شكم خود مي­خوابد و با استفاده از زانوها و بالا آوردن سينه­اش مي­تواند از خود محافظت كند. 

سرش را به سمت صدا مي­چرخاند و وقتي صحبت مي­كنيد شما را نگاه مي­كند. 

    چيزها يا اشخاص آشنا را تشخيص مي­دهد. 

  مي­تواند به اشياي مختلف ضربه بزند اما نمي­تواند خودش را به آنها برساند.

وقتي اسباب­بازي را در دست او مي­گذاريد مي­تواند آن را گرفته و تكان بدهد.


اسباب بازي های مناسب نوزاد سه ماهه:

 جغجغه­ هاي دستی يا اسباب­ بازي­هايي كه روي يك حلقه هستند

کودکان و نوزادان  در حدود سه ماهگي كم ­كم اشيايي كه در دسترسشان باشد را مي­گيرند و به تدريج یاد می گیرند که مي­توانند كارهايي را انجام دهند!ياد مي­گيرند كه تكان دادن يك جغجغه باعث توليد صدا مي­شود.دوباره آن را امتحان مي­كنند...و كم كم رابطه علت و معلول را متوجه مي شوند.

براي كمك به او، براي شروع، حلقه را در دست بچه بگذاريد و آن را به آرامي تكان دهيد.بچه ­ها در اين سن كم­كم در حال يادگيري كنترل گرفتن اشيا هستند .آنها مي­توانند صبر كنند و به سمت هدف پيش بروند  با نگه داشتن حلقه روبروي بچه، تكان دادن آن و ايجاد فرصتي براي اينكه بتواند آن را بگيرد، به تمرين و تقويت مهارت­هاي هماهنگي در او كمك كنيد.جغجغه  را در دستش بگذارید ، آن را تكان دهيد و بگوييد «صداشو شنيدي؟ تو اين كارو كردي!»تأكيد بر اثرات كار مي­تواند تشويقش كند تا دوباره آن را انجام دهد. 

همچنين،ميتوانيدحلقه­اي را انتخاب كنيد كه به اندازه­ي كافي بزرگ باشد و كودك بتواند با دو دست خود آن را بگيرد.او ابتدا با يك دست حلقه را ميگيردو سپس با دست ديگر و سپس دوباره با يك دست!اين كار مهارت دست به دست كردن يك شيء از دست راست به چپ و برعكس را در او تقويت مي­كند.

تشكچه

در اين سن دست و پاهاي فرزندتان هميشه در حال حركت هستند؛ وقتي كه روي چيزي ضربه مي­زند يا خود را و اعضاي بدنش را مي­كشد؛ وقتي كه روي اسباب­بازي­ها مي­كوبد يا حتي آنها را مي­گيرد و در برخي موارد سعي مي­كند كه كمي روي زمين بخزد.

يك تشكچه­ي نرم پر رنگارنگ با پارچه­هاي متفاوت مي­تواند جاي خوبي براي فعاليت و بازي كردن او باشد و تمام نيازهايش را در يك جاي نرم برآورده كند (از تمرين مهارت­هاي حركتي گرفته تا تحريك حس­هاي مختلف براي به چالش كشيدن مهارت­هاي شناختي)

براي يادگيري بهتر و بيشتر فرزندتان به او كمك كنيد تا در حالت ذهني صحيحي قرار گرفته و با انجام دادن برخي از كارهايي كه هنوز نمي­تواند انجام دهد ارتباطات علت و معلولي را درك كند براي مثال، پخش موسيقي يا تكان دادن يا در آوردن صداي اشيا.

سعي كنيد كه اين وسايل طوري قرار گرفته باشند كه به راحتي در دسترسش باشند.سپس تشويقش كنيد تا خودش اين كار را انجام دهد؛ در اين صورت حركت دست و پاها و ساير موارد به خوبي پيش ميرود.شايد با شنيدن يك صدا يا ديدن رفتارهاي جالب و مهيج شما بيشتر تشويق شود. بعد از اين كار كودك خود به خود بيشتر به هيجان آمده و تشويق مي­شود چون ارتباط بين كار ي كه انجام داده و جوابي كه از اسباب بازي گرفته را درك مي­كند! 

همچنين، چنانچه اسباب بازی اش را آويزان كرده ايد گهگاه جايش را تغيير دهيد.اين كار براي تقويت حافظه كودك مفيد است و احتمالاً قبل از بازي متوجه اين تغييرات خواهد شد.

آينه­ بي­خطر برای كودكان

خيلي پيش از آنكه بچه ­ها از روي آينه تشخيص دهند چه كسي مي­خندد، بيشتر دوست دارند كه به انعكاس تصوير خودشان خيره شوند و از چيزي كه در آنجا مي­بينند لذت ببرند.اين باعث تقويت خودشناسي و بهبود رشد احساسي مي­شود.اين كار همچنين زماني كه بچه براي لمس آينه به سمت آن مي­رود باعث تقويت هماهنگي دست و چشم نيز مي­شود.

براي كمك به او، پس از آنكه آينه را تنظيم كرديد، زاويه ديد او را بررسي كنيد و ببينيد كه دقيقاً چه چيزي را مي­بيند.براي كمك به رشد حس خودشناسي، به تصويرش در آينه اشاره كنيد و سپس همين كار را با تصوير خودتان در آينه تكرار كنيد.با بچه دالي بازي كنيد.مامان رو مي­بيني؟ ديگه كيو مي­بيني؟ به بخش­هاي مختلف صورت خود اشاره كنيد.چشماي منو مي­بيني؟ چشماي خودتو مي­بيني؟ اينجان! به اين صورت كم­كم و به تدريج ارتباطات براي بچه مفهوم پيدا مي­كنند.

با اشاره به يك مورد ديگر (براي مثال، حلقه­اي كه در دست داريد)به تقويت ديدن و مفهوم انعكاس­ها كمك كنيد.سراغ آينه­هاي ديگر خانه هم برويد و اجازه دهيد كودك­تان ببيند انعكاس­هاي شما در آينه­هاي ديگر به چه شكلي مي شود.همچنين،وقتي كه آماده بود و توانست صورتش را بالا بياورد آينه را روبرويش قرار دهيد تا خودش را  از زاويه­ جديدي ببيند.

آواز خواندن

شاید صدای بدی داشته باشید اما نوزاد متوجه آن نمی شود. در این سن می توانید با صدای بلند برای نوزاد خود آوازهای اپرایی بخوانید. کودک از هر چه بخوانید خوشش خواهد آمد. برخی از کودکان از آواز خواندن به همراه حرکات بدن خوششان می آید.

سرگرمی های آموزنده برای نوزادان صفر تا سه ماهه

شاید ابتدا احساس احمق بودن به شما دست دهد اما با دیدن توجه و خوشحالی کودک خود، شما هم احساس خوب پیدا می کنید. سعی کنید در آوازهایی که می خوانید نام کودک را نیز صدا کنید. آوازهای خود را با صداهای کارتوونی، خنده دار یا حیوانات ترکیب کنید تا هیجان انگیزتر شود.
آواز خود را با صدای کوتاه شروع کنید و به تدریج صدا را بالا ببرید. هنگام آواز خواندن می توانید برای جلب توجه بیشتر از عروسک های انگشتی هم کمک بگیرید.


نمایش وسایل مختلف به کودک

بیشتر زمان بازی شما با نوزادان کوچک به نمایش وسایل مختلف صرف می شود. همه وسایل خانه که سمی، برقی یا خطرناک نیستند را می توان برای معرفی به کودک انتخاب کرد. نوزادان قاشق، همزن دستی، کتاب و مجله های عکس دار، بطری و قوطی های رنگی آب میوه و شامپو و ... را خیلی دوست دارند.

برای بازی با کودکان تازه متولد شده باید مسایلی را در نظر داشته باشید: به طور مثال، تکرار برای آنها بسیار جذاب است. بسیاری از بازی ها ابتدا برای آنها مفهومی ندارد اما اگر تلاش خود را ادامه دهید کودک به مرور یاد می گیرد که به بازی های شما بخندد.
مدت زمان توجه و تمرکز کودکان متفاوت است و به سن، دما و حالات روحی آنها بستگی دارد. گاهی کودکان از یک بازی تا ۲۰ دقیقه لذت می برند و گاهی مجبور هستید بازی را هر ۵ دقیقه یکبار تغییر دهید. با واکنش های کودک متوجه می شوید که آیا بازی را دوست دارد یا خیر. این واکنش ها شامل لبخند یا خندیدن است. اما اگر به اطراف نگاه یا گریه کند و از شما روی بر گرداند، باید بازی خود را عوض کنید.

چاپ
نویسنده: بازیجو
تاریخ انتشار: 1393/07/17 09:35:33